Lyn Aziz
Telekung Solat plain white yang biasa-biasa tapi sangat sedap dipakai








Harga: RM89
Material: JC
Color: White 
Status: Ready stock

Telekung solat plain white ni walaupun nampak biasa, tapi di design khas untuk keselesaan pemakainya. Cer tengok gambar di atas, memang nampak yang telekung ni melekap elok di kepala, tebal dan tak perlu pun pakai anak. Selain dari tu, ini ciri2 telekung solat plain ini: 

+ Sangat selesa dan melekap elok pada kepala.
+ Tak perlu inner kerana dijahit 2 lapis sehingga dada
+ Kekek dagu besar dan tidak bergerak masa solat. 
+ Pinggang kain bergetah dan bertali. Kain tak melurut ke bawah jika terpijak masa solat.
+ Kain jersey yang tak panas.
+ Jahitan yang sangat kemas.

Ini merupakan 2nd batch kami kerana 1st batch hari tu SOLD OUT! Ramai yang pada mulanya beli 1 saja, kemudian tambah lagi order untuk dihadiahkan pada ibu dan cikgu2. Ada juga yang beli sebagai persediaan untuk ke umrah. 

Kami juga jual secara borong. 
Sepasang RM89
10 pasang RM700 (RM70 sepasang)

Sesuai sangat kalau ada yang nak tambah pendapatan menjual telekung sempena dekat2 nak raya ni. 

Whatsapp saya di 013818004 untuk urusniaga. 




Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum wbt. 

Akhirnya saya jadi juga Independent Beauty Consultant Mary Kay :D 

Selain untuk menambah pendapatan, dari dulu lagi saya suka bab2 kecantikan kulit, walaupun bab make up saya kureng skit. Pendirian saya dari dulu, baik saya berhabis duit dekat skincare yang elok untuk dapatkan kulit yang flawless, tanpa cela, jerawat dan jeragat daripada spend duit pada make up sekadar untuk cover cela kulit. Kalau kulit cantik, pakai bedak dan lipstik saja pun dah naik seri.. kan kan? 

Best tau join Mary Kay ni. Masa first time sign up, saya pilih set Botanical Effect starter kit berharga RM200 yang sebenarnya bila total up berjumlah hampir RM700. 




Dapat banyakkkk barang dalam set ni. Selain dari segala buku dan pamplet yang perlu dibaca, saya dapat complete set Botanical Effect (F2) for Normal Skin (complete set berharga RM314) , 2 CC cream (RM79 setiap satu) dan 1 lipgloss, dan juga 2 bag!! (saya mmg gila bag..tak tau lah kenapa :D) 

So dengan starter kit ni kita dah boleh start kerjaya kita dengan Mary Kay. Best kan!!

Sebenarnya, sy rasa sedikit menyesal pilih set ni. Sebab starter kit Timewise lagi best! Sebab set Timewise ni set anti-ageing yang mana harga sebenarnya sangat mahal. Bila kita buat skincare class nanti, kebanyakan prospek kita berumur 25 tahun ke atas yang mana sepatutnya gunakan Timewise instead of Botanical Efect. Dannnnn.... beg dia pun lebih cantik! :D 


Tapi tak mengapa. Ahkak dah redha. Sebab walaupun pakai Botanical Effect, nampak sangat perubahan pada kulit wajah di mana kulit jadi lebih lembap dan pori2 lebih kecil. Bila pegang kulit muka terasa lembut dan best. Jerawat? Alhamdulillah memang tak ada. 

Kemudian, utk menambahkan ilmu didada, visi dan misi Mary Kay, business model Mary Kay, ilmu tentang produk, tentang mencari dan melayan customer, penampilan, make up, pengurusan kewangan, pengurusan stok, dan macam2 lagi lah, kita join pulak kelas ESRS (Essential Step to Reach Success) selama 2 hari. Memang enjoy habis! 



Haaa meh saya bagi tips utk new BC yang akan join ESRS ni nanti. Masa kelas nanti, sila pakai: 
- Black skirt dan black blazer 
- Kasut hitam bertutup dan sedikit bertumit
- Stokin hitam 
- Tudung pink harus lah uols ni kan kaler Mary Kay :D Apa2 tone pun takpe
- Shirt dalam di tuck in 
- Bermake up 

Kerana inilah image yang betul untuk seorang BC Mary Kay. Dalam kelas, be active banyakkan menjawab soalan yang dikemukakan nanti dapat hadiah lagi :D



Apa2 pun 2 hari ESRS ni memang best dan padat dengan ilmu. Lepas dah habis, bolehlah kita start kerjaya kita sebagai beauty consultant bertauliah. 

Sukakan kecantikan, atau teringin nak make over diri sendiri jadi cantik, atau suka jadikan orang lain cantik dan dapat income dengan hanya suka2 buat benda yang kita suka? 

Be in my team then! Sambil bergembira kita dapat income. 

Tak mo stress2 macam group lain (opss!) kena kejar sales, point, recruit segala mala just untuk naik Sales Director (SD) cepat2. Last2 terbeban pula dengan hutang sebab nak kena kumpul stok setiap bulan. No No No! 

Jom join me as BC Mary Kay! Dun worry.. kalau ada apa2 kemusykilan, nak tanya cara dapat income as BC, cara nak join team saya, whatsapp sy di 0123818004 ya.


Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum wbt. 

Semua item di bawah ni ready stock ya..as of today 20th May 2016. Tak perlu tunggu kontena sampai 2 3 bulan lagi boleh straight away dapat. 

Kalau nak beli buat hadiah anniersary dekat wifey, or hadiah kawin kawan seofis, atau reward diri sendiri, bolehlah cepat2 whatsapp saya di 0123818004. Sebab biasanya item2 ni cepat habis.. tambah2 pula dekat nak raya ni :D 


RM680 termasuk pos


RM680 termasuk pos



Remekin sets RM115/set. SOLD OUT 
Corelle 30 pcs Square Simple Lines still available RM680 

Pyrex set RM325 termasuk pos

Contact saya di nombor di bawah ni untuk fast response ya. Isi2 borang ni lambat. hehe 

Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz



Setiap hari banyak feedback yang kami terima dari ibubapa yang puas hati selepas baby mereka turun bacaan kuning lepas mandikan baby mereka dengan Nuraz. 

Bagi yang waswas, jangan susah hati sebab Nuraz ni hanya dibuat drp buah keranda, daun kucai dan buah delima. Macam kita mandikan baby dengan air daun sajalah. Cuma Nuraz adalah ekstrak pekat dari bahan2 ni, jadi kita cuma titiskan 50 titik Nuraz masuk dalam 3 liter air mandian baby. 

Mandikan baby 2x sehari setiap hari sampailah kuning baby turun. Ada ibu2 yang ada di hospital tak dapat mandikan baby, jadi apa yang mereka buat ialah spray/lap badan baby dengan air bancuhan Nuraz ni.Senang sangat nak guna. Ada yang gunakan 3x sehari bila kuning baby terlalu tinggi. Tapi hasilnya memang turun kuningnya. 












Alhamdulillah. Ini pun salah satu ikhtiar jugak kan. Saya sangat2 cadangkan pada ibu2 yang sedang mengandung untuk simpan Nuraz sebagai persediaan lepas baby lahir. Lepas lahir, lebih kurang pada hari ketiga tu terus mandikan baby dengan Nuraz. Kebanyakan ibu feedback yg kuning tu turun, ada juga yang feedback 3 hari pertama tu naik kuningnya, tapi lepas tu turun, ada yang feedback bacaan naik turun naik turun, lepas tu baru nak turun. Apa-apa pun, sambil berikhtiar dengan Nuraz, berdoalah banyak2 kepada Allah. 

Oh ya, mandian baby Nuraz ni dapat kelulusan daripada KKM ya. 

Jadi tuan puan boleh dapatkan Nuraz tanpa ragu2. Nak dapatkan Nuraz tapi cari tak jumpa? Hubungi saya di 0123818004. Saya boleh pos kan pada tuan puan atau COD untuk kawasan S.Perai Utara dan S.Perai Selatan, Kulim serta S.Petani Selatan. 

Untuk penduduk sekitar Bertam dan Kepala Batas, anda boleh dapatkan di kedai jamu Impian Ratu di sebelah Sunshine Bertam.  


Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz

Assalamualaikum, 

Semalam adalah hari yang sangat membahagiakan saya. Saya terima whatsapp seperti di bawah dari seorang customer saya yang alami masalah kesuburan selama bertahun2. Cer tengok sendiri apa isi whatsapp nya :D   


Sungguh! Saya rasa happy mcm diri sendiri pulak yang pregnant! Bahagia rasa bila customer yang kita consult dan followup akhirnya berjaya mengandung. 

Kisahnya, customer sy ini, saya namakan beliau Pn Z mengalami masalah kesuburan. Beliau pernah buat rawatan IVF tapi gagal. Akhirnya beliau terjumpa blog saya dan buat pop kuiz ni. Berdasarkan pop kuiz ni, beliau beritahu saya bahawa beliau ada semua simptom estrogen dominance. 

Maka saya cadangkan 3 jenis supplement pada beliau. Satu supplement diambil selama sebulan untuk clearkan semua hormon lama dalam badan (memandangkan beliau pernah buat IVF, yang melibatkan stimulasi hormon yang ekstreme). Setelah itu beliau amalkan satu lagi supplement hanya selama setengah bulan untuk betulkan hormon serta beberapa lagi supplement yang berlainan untuk kesihatan tubuh badan secara keseluruhannya dan rahim secara spesifiknya.. Habis saja satu cycle period beliau maklumkan beliau hamil! Masya Allah! 

Bayangkan! Padahal tahun lepas beliau dah amalkan GLA complex dan Vitamin E tapi masih belum berjaya. Itulah pentingnya anda consult dengan SID yang betul, yang dapat nasihatkan anda penggunaan supplement yang tepat dan cara pemakanan supplement yang betul. 

Adakah anda pun mengalami masalah kesuburan dan belum berjaya hamil? Mahukah tuan puan benarkan saya membantu dengan supplement Shaklee? Jangan risau, consultation saya tidak pernah bertentangan dengan nasihat doktor perubatan, malah pengambilan supplement serta amalan yang betul sebenarnya melengkapi akan cara perubatan di hospital.

 Hubungi saja saya di bawah. Saya gembira untuk membantu anda menimang si comel yang anda idamkan. Insya Allah. Yang terbaik sentiasa dari Allah. 

Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz


Kenapa kerap sakit?

Ada tak yg baca blog saya ni kerap sakit, selsema ke, batuk ke, demam setiap bulan? Kerap sangat ambik MC sampai bos pun dah hampir menyampah dah kat kita.

Atau pun pantang ada orang yg sakit keliling kita, sekejap je kita pun dah terjangkit sama?
Haa itu maknanya system imun badan kita rendah. Meh hari ni saya cerita sikit pasal sistem imunisasi badan ya.

Fungsi system imunisasi badan adalah untuk menghalang/membunuh patogen2 (kuman, bakteria,virus,kulat) yang masuk ke dalam badan kita.

Tubuh badan yang acidic adalah penyumbang utama kepada pelbagai penyakit. Selain itu ia merupakan tempat favourite pelbagai patogen serta sel kanser untuk menetap. Ye lah, makanan diorang banyak kan. Seronoklah nak duduk dalam badan kita. Kalau nak tahu badan kita berasid ke tak, rujuk gambarajah di bawah ni.


Berbalik pada topik utama kita hari ni, sistem pertahanan pertama badan kita ialah:
- Kulit
- Membran mucus
- Jus gastric
- Air mata,peluh dan air liur.

1. Kulit
Oleh kerana kulit adalah organ terbesar kita dan terdedah pula pada udara, secara logiknya kulitlah tempat paling senang sekali dimasuki pathogen. Tapi Tuhan jadikan kulit kita ni kuat, maka tidak hairanlah ia sebenarnya merupakan pertahanan pertama badan terhadap serangan askar musuh (bacteria/virus). Bila bersenam, badan mengeluarkan peluh yang mengandungi ciri sifat antibakteria. Jadi peluh dapat membunuh pathogen yg cuba masuk melalui kulit.

2. Membran mukus
Membran mukus pula berfungsi merembeskan mukus (contoh: cecair kahak tu pun mukus jugak) yang membantu memerangkap patogen yang cuba masuk ke badan melalui rongga hidung atau mulut. Patogen yg terlepas masuk kedalam paru2 kita akan sebabkan kita mengalami masalah pernafasan, seperti batuk dan athma.

3. Jus gastric
Seperti namanya, jus gastric berada dalam perut kita. Perut merembeskan jus gastric ni untuk mencernakan makanan, dan oleh kerana jus gastric ni sangat berasid, ia juga membantu membunuh patogen yg cuba masuk melalui makanan .

4. Air mata, peluh, air liur
Ya tuan2 dan puan2. Air mata, air liur dan peluh juga adalah system pertahanan badan kita dan bersifat antibakteria.

Ok. Apa jadi bila kuman2 jahat ni Berjaya menembusi pertahanan pertama kita. Apa badan kita akan buat?

Kini tibalah masanya system pertahanan kedua badan kita bekerja? Siapa dia?
Ya! Beliau ialah sel darah putih!

Gambar sel darah putih yang sedang bekerja membunuh bakteria 

Apabila patogen masuk saja dalam salur darah, sel darah putih sepatutnya bertugas sebagai tentera untuk bertempur, mengasak, mengejar dan membunuh patogen2 ini. Tapi sebelum itu, sel darah putih akan di “alert” oleh interferon bahawa system pertahanan badan telah diceroboh. Interferon ni lebih kurang macam radar lah kut ya. Lagi banyak interferon dalam badan kita, lagi sensitive radar dan lebih cepat system imunisasi badan kita bertindak bila saja patogen ni masuk dalam badan.

Kenapa sistem imun lemah

1. Tak cukup tidur boleh sebabkan imun sistem menjadi lemah dan susah untuk dibaik pulih. Kerana itu, kita digalakkan tidur awal lebih kurang pada pukul 10.30-11.00 pm setiap hari kerana tubuh kita melakukan proses membaik pulih pada waktu ini.

2. Makanan tinggi gula putih – Gula yang tinggi dalam darah adalah punca kepada hampir semua penyakit. Patogen gembira tinggal dalam darah yang tinggi gula. Sel2 kanser dan tumor makan gula untuk membesar dengan sihat. Kencing manis terjadi disebabkan gula yang tinggi. Begitu juga kegemukan. Keadaan darah yang tinggi gula sebabkan kesukaran pada sel darah putih untuk bekerja membunuh patogen.

3. Stress/tekanan - Stress/tekanan boleh sebabkan bilangan sel darah putih berkurang. Sel darah putih yang berkurang bermakna tentera yang akan melawan patogen dalam badan kita berkurang. Oleh itu, ambillah B complex utk kurangkan stress.

4 Ubat-ubatan - secara spesifiknya antibiotik. Pengambilan antibiotik membunuh semua bakteria baik dan jahat yang berada dalam badan kita. "pembunuhan" bakteria baik dalam usus kita menyebabkan imun sistem kita lemah selain badan diajar untuk bergantung pada ubat. Sepatutnya kita biar imun sistem kita bekerja keras sikit untuk mengalahkan penceroboh2 yang masuk kedalam badan.

Bagaimana nak tingkatkan kekuatan sistem imun

Produk yang sesuai utk tingkatkan imun secara semulajadi ialah nutriferon yang mana fungsinya meningkatkan interferon alam badan kita. Ianya ternyata lebih baik berbanding interferon yang diambil secara injection. Interferon berfungsi apabila patogen masuk saja ke dalam badan, Interferon akan bagi signal pada sel darah putih untuk keluar bekerja membunuh patogen yang masuk.

Tahukah anda, interferon juga diberi oleh doktor pada pesakit2 kritikal secara injection tapi suntikan interferon ni sangat mahal dan bertoksik (sila rujuk http://www.hepatitis.va.gov/provider/reviews/treatment-side-effects.asp). Tapi kita bertuah kerana Nutriferon mampu menghasilkan interferon dalam badan kita secara semulajadi yang langsung tidak bertoksik, tiada kesan sampingan dan harga yang jauh lebih rendah dari di hospital.
Ditemui oleh imunologist dari Jepun iaitu Dr Yasuhiko Kojima pada tahun 1954, formula Nutriferon hanya terhasil setelah menjalani penyelidikan selama 40 tahun. 200 herba diuji, dan akhirnya menemui 4 jenis herba yg bila digabungkan dpt menghasilkan interferon secara semulajadi dlm badan.

4 herba tersebut adalah
  • Biji labu 
  • Japanese honey suckle 
  • bunga safflower 
  • biji plantago 


Ekstrak 4 jenis herba inilah yang berfungsi meningkatkan interferon dalam badan secara semulajadi dan seterusnya menguatkan imun sistem kita untuk melawan penyakit. Kita boleh ambil Nutriferon ni bila2 masa, tak perlu tunggu sakit kronik baru nak ambil.

Manfaat Utama

  • Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3 hari – Ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan system imun tubuh dengan menerahkan system pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh: T-cells, B-cells and makrofag. 
  • Melawan Kanser & Tumor – Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. Selain dari itu ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi. 
  • Melindungi dari influenza – Ia mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara, melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selesema, flu, alergi, inflamasi dan influenza. 
  • Meringankan Stres & Kelesuan – Meringankan kemudaratan yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk. 
  • Melambatkan penuaan – Formula unik Nutriferon Shaklee merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. Justeru itu sel-sel akan menjadi lebih sihat. 
  • Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C – Keberkesanan Nutriferon Shaklee dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan, seperti kembung perut, rasa mual, muntah dll kepada pesakit-pesakit Hepatitis B & C. 
  • Improve simptom menopaus – Hypertensi, tahap kolesterol yang tinggi, kitaran darah, dan masalah lain berkaitan menopaus akan menjadi lebih baik. 
  • Improve simptom PMS – Terbukti secara klinikal mengurangkan simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan system endokrin iaitu kekejangan waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing. 

Siapa yang patut ambil Nutriferon

- Orang yang kerap sakit dan mudah dijangkiti penyakit
- Orang yang demam 
- Orang yang demam, ambil antibiotik tapi tak juga sembuh.
- Orang yang sakit akibat lemah sistem imun, seperti HIV, athma
- Orang yang sakit akibat jangkitan virus, seperti Hepatitis B,C, kencing tikus, Zika dan demam virus yang lain.
- Pesakit kanser
- Dan apa jua pesakit yang sakit disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, kulat dan lain2.
- Wanita yang sedang berhadapan dengan simptom2 Menopause serta PMS.

Selain nutriferon, kita boleh juga amalkan vitamin C yang merupakan makanan kepada sel darah putih, zink complex, garlic complex untuk kuatkan sistem imun badan. Shaklee mengandungi rangkaian produk Vitamin C, Zinc complex dan Garlic complex yang bagi saya memang terbaik kerana ianya bukan dibuat dari bahan sintetik tapi natural.

Untuk ketahui kebaikan Nutriferon ni, jom baca kisah seorang SID Shaklee ni. Kisah ni baru saja berlaku fresh from oven lagi.
=================================================

[ NUTRIFERON FOR PROLONG FEVER ]
Lepas 5 hari demam Raees tak kebah-kebah. 2 kali tukar antibiotik. Side effect nya, Raees sakit perut, muntah-muntah, cirit-birit, hilang selera makan.
Blood test semua ok, takde apa-apa yang serious. Doktor pun macam dah pening nak bagi apa. Sebab lepas bagi antibiotik yang paling kuat pun demam masih belum kebah.
At last saya nekad bagi Nutriferon pada Raees. Saya bagi juga setengah sachet sehari. Badan dia kena lawan sendiri kuman yang ada.
Interferon ni ibarat alarm. Bila kita ambil nutriferon, badan meransang untuk interferon ni membunyikan alarm kejutkan mana-mana antibodi badan kita yang masih lena tu bangun untuk lawan bendasing yang masuk dalam badan kita.
Jadi badan kita akan lebih cepat untuk melawan penyakit dan lebih cepatlah kita sembuh. Itulah maksudnya heal secara semulajadi. Interferon trigger antibodi kita sendiri untuk lawan bendasing.
Alhamdulillah, lepas 3 hari konsisten bagi, nampak semakin pulih dan pattern demam tu pun semakin jauh dan akhirnya, semalam sampai harini dah takde demam lagi dah. Syukur pada Allah.
Senang dan lega hati mami. 8 hari ok 'bercuti' kat hospital. Mami pun tak tido malam sebab monitor suhu badan Raees.
Mami doakan Raees semakin sihat dan makin kuat.
Terima kasih pada semua yang datang melawat dan mendoakan kesembuhan untuk Raees. Mami usaha mana yang termampu. So harini kita dah boleh balik. Semua orang rindu Raees sebab dah seminggu takde operator angkat telefon dan ambil order kuih koci.

“Setiap penyakit ada ubatnya. Apabila ubat itu tepat untuk suatu penyakit, penyakit itu akan sembuh dengan izin Allah ‘Azza wa Jalla.”


-Mommy Shahab-

=================================================
Alhamulillah demam anaknya makin sembuh selepas ambil Nutriferon. Apa yang berlaku ialah Nutriferon tingkatkan interferon dalam badan, dan interferon ni akan mengerahkan sistem pertahanan badan untuk melawan sendiri jangkitan kuman. Akhirnya dalam masa 3 hari Raees semakin pulih walaupun sebelum tu doktor dah bagi 2 jenis antibiotik padanya.

Adakah anda pun alami masalah yang sama? Jangan risau, hubungi saya untuk dapatkan Nutriferon ni. Sekarang (Feb 2016) ada promosi untuk Nutriferon, Zinc Complex dan Vitalea for Children. Semuanya untuk kuatkan imun sistem kita.

Whatsap/telegram saya ye. Saya gembira untuk tolong anda.


Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum. 


Saya pasti ramai yang terkesan sangat dengan keadaan ekonomi negara tahun ni. Yang mana income cukup2 makan akan rasa lagi perit sebab semua barang dah naik harga. Dulu dapatlah keluar makan malam special sikit sekali sebulan sekarang langsung tak boleh sebab perlu berjimat cermat. 

Waktu2 yang mencabar macam ni, kita kaum isteri perlulah bantu suami kita untuk tambah pendapatan. Kalau dapat lepas belanja dapur, atau bayarkan bil, atau bayarkan pengasuh anak pun dah alhamdulillah. Tapi macam mana nak tambah pendapatan? Nak buat part time anak2 kecik perlukan perhatian kita. Nak buat bisnes pula modal tak ada. 

Ha meh sini saya bagitau macam mana saya jana pendapatan dan kekayaan dengan Shaklee. Memang mudah sangat dan friendly pada wanita, isteri dan ibu 2 anak kecik macam saya ni. 

1. Dalam Shaklee, saya hanya perlu keluarkan modal RM79 untuk keahlian seumur hidup. Lepas dah join ahli, kita sudah digelar Shaklee Independent Distributor. Terpulanglah nak aktif sebagai distributor atau jadi ahli untuk nikmati harga supplement yang lebih murah dari harga retail. 

2. Bila dah jadi distributor, ada 2 cara kita boleh jana pendapatan. 
Pertama, nikmati keuntungan dengan menjual supplement pada retail price kepada non-member. Kalau satu supplement kita boleh untung at least RM20, lebih banyak kita jual lebih banyak RM yang kita dapat. Serta merta! 

Kedua,  bila kita tawarkan pada pembeli supplement untuk membeli pada harga member dengan join sebagai member Shaklee, kita memperoleh "anak Shaklee", yang mana apabila anak Shaklee kita membuat pembelian seterusnya, ia dapat meningkatkan UV (point) dan group sales kita. Kita dpt nikmati komisyen dari jumlah UV yang terkumpul pada hujung bulan. Semakin ramai anak Shaklee kita, semakin besar team kita dan semakin banyak pembelian yang di buat oleh anak Shaklee kita, semakin besar group sales dan komisyen yang kita peroleh nanti. 

3. Bisnes Shaklee tidak perlukan modal malah menggunapakai sistem dropship. Setiap member Shaklee memperolehi akses kepada sistem pembelian online Shaklee2u.com.my di mana di situ kita boleh order saja supplement secara online dan pihak Shaklee akan hantar terus pada pelanggan kita. Kita juga boleh buat pendaftaran ahli secara online, check promo terkini, mengetahui segala isu yang berkaitan dengan product Shaklee dan check bonus yang kita dapat setiap bulan. Sistem Shaklee sangat established dan user friendly serta memudahkan kita untuk berbisnes. 

Ramai pula yang kata product Shaklee ni mahal. Susah nak jual. Dah ramai distributor dan sebagainya. Nanti saya ceritakan pada entry yang seterusnya cara yang mudah dapatkan pelanggan tanpa perlu menjual beriya pun. 

Yang pasti, saya ada ramai customer yang feedback bezanya guna product Shaklee dan brand lain. Kebanyakannya memang akan bertukar pada Shaklee lepas tu. Kenapa? Sebab product Shaklee ni SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI. Haaa! 

Boleh contact saya pada nombor di bawah kalau nak purchase atau nak jana pendapatan dengan Shaklee :) 

Semudah ABC!


Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum

Open order untuk nozzle set. Dari US. 


Wilton 22-pc nozzle set 
RM220
 Wilton 55-pc nozzle set
RM290

Kalau ada permintaan saya akan buka juga order untuk produk Wilton yang lain. Serba salah sebenarnya nak letak harga sebab kita kalau boleh nak jual murah pada kastemer tersayang. Tapi tak mampu nak absorb kos2 lain disebabkan currency kita jatuh. Harga akan di revise bila RM naik semula. Hopefully.. :(

Jadi saya masih beri kelonggaran pada para kastemer untuk bayar secara ansuran. Itu saja cara saya mampu bantu kastemer tersayang :D

Jadi macam biasa ya.. kalau nak order contact saya di nombor di bawah :)

Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum, 

Bulan ni December 2015 Lecithin ada promotion ya puan-puan. Masa ni lah sesuai untuk borong Lecithin dengan harga yang lebih murah. 

Rujuk sini untuk khasiat Lecithin :) 

Tapi sebagai summary Lecithin ni bagus untuk: 

+ Improve fungsi otak, mencegah penyakit lupa, terutamanya disebabkan faktor usia.
+ Menurunkan berat badan secara sihat. Oleh kerana Lecithin ni boleh mencairkan lemak, jangka panjangnya berat badan turun secara semulajadi tanpa perlu bergantung pada ubat-ubat yang tak diketahui side effectnya pada badan. 
+ Khasiat lecithin untuk merendahkan kolesterol ni memang dah diketahui selama berdekad dah pun. Lecithin bantu mengawal pengaliran nutrien ke dalam dan keluar sel2 dalam badan dan menghalang lemak dari berkumpul pada dinding salur darah, jantung, arteri dan otak. Jadi ia ukan saja baik untuk paras kolesterol kita, tapi juga pada kesihatan kardiovaskular. 
+ Mencegah penyakit dan baik untuk pesakit Alzheimer, amnesia dan lain2 kerana fungsinya yang baik untuk otak dan memori. 
+ Lecithin menghalang lemak dari terkumpul di dalam hati. Jadi ianya juga baik untuk kesihatan hati dan sangat elok diambil oleh orang yang mengidap hati berlemak. 
    




Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz

Kredit kepada: Putra Bugis Temasik (FB)

Hari ini saya hendak kongsi tips2 dan cara2 membuat sambal tumis bertambah sedap...
Ini tips-tips yang saya kumpulkan ketika membuat sambal tumis bertambah sedap ketika memasaknya..!!!

Selamat membaca…..jika ada tips2 dari teman2 sharelah juga ya..jika lain dari yang lain…


Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih perisa sambalnya...


Kalau sambal sotong, untuk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Dan ketika memasak harus rasa agak garam tidak berlebihan…
Bila memasak, masukkan sotong dulu..lepas dah kecut baru masukkan air asam jawa...

Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal.
Elakkan menggunakan cili boh kerana ada cuka (jika menggunakan harus masak sehingga betul2 garing dan gula perlu gunakan banyak untuk menghilangkan rasa maun/cukanya.)

Api harus kecil dan tumis sehingga naik minyak.Selepas naik minyak baru masukkan gula.Gula dan minyak akan menjadi caremalize.Sambal tumis akan kelihatan gelap dan cantik dan rasanya sedap!Kemudian masukkan air asam,garam dan air secukupnya…
kalau sambal udang masukkan udang dulu..lepas air udang dah keluar baru la masukkan air asam jawa...

kalau sambal bilis memang tak masuk kan garam sebabnya bilis dah masin...


kalau sambal telor selalunya masukkan sikit bilis sebagai perencah....


goreng ikan bilis hingga garing dan goreng bawang besar lak.. agak cm dah layu... angkat... then baru tumis lada kering agak2 dah masak baru masuk n air asam gula garam and ikan bilis ngan bawang tadi.


kadang2 saya tumis tomato dadu dengan belacan skit
kalau udang dengan sotong biasanya saya goreng separuh masak dulu, bila sambalnya dah nak masak baru saya masukkan balik
kalau sambal tumis udang, saya blend udang kering skit dengan cili kering tu
petua arwah nenek, tiap kali blender cili kering letakkan sikit kunyit hidup, insyallah mana-2 masakan yg perlukan cili, ie, sambal, asam pedas, akan terasa lebih sedap…



Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum, 

Apa khabar? Saya doakan pembaca blog saya sihat dan ceria selalu. 

Hari ni suka saya nak berkongsi tentang breastfeeding, since saya berjaya menyusukan 2 anak tanpa masalah, diharapkan pengalaman saya dapat membantu ibu-ibu baru untuk breastfeed bayi sendiri pulak. 



Saya pun bukanlah pandai sangat. Tapi untuk berjaya bf bayi kita sepenuhnya, sokongan dan galakan dari SUAMI dan IBU/MERTUA tersangattttlah penting. In fact, TERRRPALINGG PENTINGG! (please excuse kesalahan grammar BM saya) . 

Sebab ... kebanyakan ibu gagal menyusukan anak bukan kerana tak ada susu, tapi kerana tak cukup kuat nak menghadapi kata2 yang menjatuhkan semangat dari orang terdekat mereka iaitu suami dan parents/PIL. 

Betul tak?? betul kan?! 

So.. ini 3 langkah basic untuk menjayakan penyusuan bayi anda

1. Susukan seawal mungkin 
- Within setengah jam selepas melahirkan anak dalam labour room
- Penyusuan kali pertama selama 10-20 minit
- Hari pertama baby menyusu sebanyak 5-6 kali sehari

2. Susukan dengan kerap 
- Room in dengan baby semasa di hospital 
- Pada hari kedua dan seterusnya, baby menyusu setiap 1.5, 2 atau 3 jam 
- Baby menyusu sebanyak 10-12 kali dalam tempoh 24 jam.
- Setiap penyusuan berlangsung antara 20 ke 40 minit 
- Tak ada limit pada tempoh atau kekerapan penyusuan 
- Susukan baby apabila baby lapar. Bukan ikut schedule. 
- Digalakkan co-sleep (tidur bersama) baby


3. Susukan dengan cara yang betul 
- Pegang baby pada level breast, dada ke dada. (pastikan dada baby mengadap ke arah badan ibu) 

- Stimulate rooting reflex baby dengan cara menyentuhkan puting pada bibir baby 


- Apabila mulut baby terbuka, suakan puting ke dalam mulut baby 
- Cara yang betul adalah puting dan areola berada di dalam mulut baby. Ini penting untuk elakkan sore nipple. 
- Biar baby hisap sehingga tertidur dan puting terlepas sendiri dari mulut baby 
- Jangan tarik puting semasa baby masih menghisap 
- Jika baby menangis bila puting terlepas, berikan semula puting pada baby dari breast yang sama 
- Biarkan baby kosongkan sebelah breast dulu sebelum bertukar 
- Kolostrum mencukupi untuk baby sehingga susu matang keluar 
- Tak perlu beri air, glukos atau susu formula 
- Elakkan pemberian botol dan pacifier kerana ini akan akibatkan kekeliruan pada baby. Nanti baby reject breast. 

Tanda baby menyusu dengan cukup 
- Baby kenyang selama 1- 2 jam selepas penyusuan 
- Baby kencing 5-6 kali sehari (clear dilute urine) 
- Baby buang air besar 6-8 kali sehari (yellow watery stool)
- Peningkatan berat badan at least 20gm sehari 

Untuk banyakkan susu ibu: 
1. Penyusuan yang kerap siang dan malam 
2. Allow unlimited breastfeeding to satisfy baby's suckling needs
3. Ibu mesti makan dan minum secukupnya (x mo berlapar dan berdahaga) 
4. Makan makanan yg boleh perbanyakkan susu  (Alfalfa, ESP, Ostematrix pun membantu banyakkan susu)  

Jika mengalami bengkak susu (breast engorgement),


- apply cold/hot wet compress pada breast. Kalau kritikal (breast jadi keras, panas dan sakit), boleh ambil daun kobis sejuk dan letak pada breast. Tukar daun kobis bila layu. Pelan-pelan susu akan keluar dan bengkak jadi surut. Selamat untuk telan 2 biji panadol. 



- agak2 dah mula rasa nak bengkak tu, boleh juga pam utk elakkan bengkak. Tapi jangan pam sampai kosong breast sebab bila breast kosong akan hantar signal pada otak untuk hasilkan lebih susu. Nanti bengkak lagi.. 

Ini hanya basic sahaja.. mungkin nanti kita boleh discuss topik yang lebih detail lagi. 

Selamat berjaya! 
Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...
Lyn Aziz
Assalamualaikum, 



Saya doakan pembaca blog saya dirahmati Allah sentiasa.

Saja jer nak tanya... ada tak dikalangan pembaca blog saya yang menghadapi depression, low self esteem, serta sentiasa hidup dalam kesedihan kerana masalah berat badan? 

Ada tak di kalangan anda yang selalu diejek "anak gajah", "dugung", "bulat", "tembam", "gemuk" dan yang sewaktu dengannya sampai anda rasa nak mengasingkan diri sebab hilang kepercayaan pada orang sekeliling (kawan-kawan sekerja, lelaki, cinta) ? 

Berapa lama anda sanggup hidup dalam keadaan sedih dan sunyi macam ni? 

Teringin tak kalau saya tunjukkan cara betapa mudahnya untuk turunkan berat badan dalam masa 100 hari? 

Mudah tak mudah pun, disiplin wajib ada. Keinginan perlu kuat untuk kuruskan badan. 

No hanky panky ya adek2.. kita ada program yang akan memantau pemakanan dan workout anda. Tiada ubat berbahaya dibenarkan ambil. 



- Program ni di monitor oleh seorang trainer/coach melalui Telegram group, dan anda diwajibkan untuk sentiasa update makanan dan workout anda pada coach. 


- Anda akan diajar high impact workout yang mana walaupun anda workout hanya 30 minit sehari tapi lemak anda menangis meraung cairr habis. 

- Anda akan diajar mengira kalori makanan yang anda ambil setiap hari. Diwajibkan apply dalam kehidupan seharian. Pandai2lah kalau termakan lebih kalori nnt nak bakar alik dalam workout. 

- Anda diajar untuk makan 5x sehari, termasuk nasi. Ya.. ini bukan Atkins diet. 

- Anda diajar untuk mengubah rutin hidup anda menjadi lebih sihat dan cergas. 

- Anda akan bersama dengan rakan2 senasib anda, jadi anda dapat kawan baru dan boleh saling memotivasi bila masing2 down. 



Saya berani jamin, Insya Allah lepas 100 hari berat anda akan turun dan jadi lebih sihat dari sebelumnya. Dan anda akan jadi lebih ceria dan tinggi keyakinan diri. 

Tapi tak ada apa pun yang mudah ya. Perjalanan ini akan jadi sukar, malah anda takkan berubah kalau hati anda sendiri tak kuat. 

Kalau bersedia untuk mengubah hidup anda, sila hubungi saya di bawah ni ya.. Saya sangat-sangat suka untuk membantu anda. 

Program ini di namakan Now Everyone Can Kurus dan sudah pun memasuki batch ke 7 pada bulan ni. Dah ramai yang dapat badan yang diidam-idamkan... secara SIHAT! 

Ada beberapa pakej: 

(1) Pakej A  : RM612 

Anda dapat: 
1) Cinch Shake 
2) ESP 
3) Herb Lax
4) Lecithin 
5) Omega Guard 
6) Alfalfa 
7) Free Membership 
8) Dipantau oleh Coach bertauliah 

(2) Pakej B : RM476 

Anda dapat: 
1) Cinch Shake 
2) Herblax 
3) Lecithin 
4) Omega Guard 
5) Dipantau oleh Coach bertauliah 

(3)Pakej C : RM361 

Anda dapat: 
1) Cinch Shake 
2) Herblax 
3) Lecithin 
4) Dipantau oleh Coach bertauliah 

Are you ready to change your life? Hubungi saya sekarang! 

Shaklee Independent Distributor 
Liyana (Id: 1144949)
012-3818004 (sms/whatsapp) 
COD di kawasan Bertam, Kepala Batas, Kulim, Bagan dan Seberang Perai Utara 
Juga penghantaran ke seluruh negara
Read more...